Aktuality

Vďaka pracovníkom a všetkým ľuďom, ktorí za nemocnicou stáli a stoja

poradna

Mestská nemocnica prof. MUDr. Rudolfa Korca, DrSc. Zlaté Moravce poskytuje už viac ako sto rokov dostupnú zdravotnú starostlivosť občanom mesta Zlaté Moravce, ako aj obyvateľom širšieho regiónu. V tomto roku si pripomíname 140. výročie jej vzniku.

Pri tejto príležitosti sa konala slávnosť, na ktorej boli ocenení všetci jej súčasní vedúci zamestnanci z vďaky za ich erudovaný, profesionálny a ľudský prístup v tejto neľahkej dobe.

Medzi prítomnými osobnosťami, ktorí prijali pozvanie súčasného riaditeľa nemocnice JUDr. Ing. Martina Cimráka na toto výnimočné podujatie, boli: zástupca Nitrianskeho samosprávneho kraja MUDr. Ľubomír Ševčík, primátorka mesta Zlaté Moravce Ing. Serafína Ostrihoňová, zástupca primátora mesta Nitra Ing. Martin Němky, prednosta Okresného úradu v Nitre Ing. Marek Illéš, mestskí poslanci, riaditelia mestských podnikov a iných inštitúcii, veľa významných osobností, bývalí i súčasní pracovníci v zdravotnej oblasti a sláčikové kvarteto Collégia Cantorum z Nitry, ktorých hudobné umenie dotvorilo toto sviatočné popoludnie na krajšiu, honosnejšiu a slávnostnejšiu chvíľu.

Posledná mestská nemocnica na Slovensku

Prejav úcty riaditeľa Martina Cimráka patril nielen oceneným lekárom, ale všetkým zamestnancom a ostatným, ktorí sa o zachovanie a prospech nemocnice pričinili v minulosti, ako aj v tieto dni. „Vždy to boli z väčšej časti zamestnanci, ktorí svojou obetavou prácou a neskutočným nasadením zabezpečili jej rozvoj, aj napriek nepriazni byrokratického osudu. Nie je potrebné zdôrazňovať, že sa o jej osude, ktorý jej nikdy neprial, rozhoduje aj teraz. Vždy sa ju však podarilo posunúť ďalej. Dôkazom toho je skutočnosť, že sa do dnešných dní zachovala ako posledná mestská nemocnica na Slovensku a vôbec sa nechystá zaniknúť. Bude však na nás, aby sme tak, ako veľakrát v minulosti zabojovali, preklenuli ťažké časy a zabezpečili pre ňu ďalších, minimálne 140 rokov jej fungovania. Za relatívne krátky čas môjho pôsobenia na poste riaditeľa som nadobudol pevnú vieru, že nemocnica v Zlatých Moravciach má svoje opodstatnenie a budem veľmi rád, keď prispejem k jej rozvoju z pozície 24. riaditeľa.“

Ubezpečenie podpory Vyššieho územného celku pri zachovaní našej nemocnice predniesol vo svojom príhovore vedúci NSK – lekár, MUDr. Ľubomír Ševčík v mene predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja Doc. Ing. Milana Belicu, PhD.: „V roku 2003 prešla Mestská nemocnica pod správu mesta Zlaté Moravce. Dnes si dovolím tvrdiť, že pre toto malé mesto to bolo veľké sústo, pretože ako všetci dobre vieme, od tej doby prechádza zdravotníctvo rôznymi reformami a legislatívnym procesom.“ Spomenul osobné zasadenie sa župana a jeho postoj z minulosti počas rokovaní na najvyššej úrovni s predstaviteľmi vlády, ako aj jeho lojalitu k svojmu rodisku. “Vo svojom mene, ako aj v mene predsedu NSK Vás ubezpečujem, že urobíme všetky kroky, aby nemocnica v Zlatých Moravciach naďalej poskytovala kvalitnú zdravotnú starostlivosť, ktorú poskytuje už 140 rokov a aby sa popri vládnych optimalizáciách našlo vhodné riešenie pre tento región.“ Zároveň doktor Ševčík poďakoval všetkým pracovníkom nemocnice, všetkým zainteresovaným, ktorí sa pričinili a pričiňujú akýmkoľvek spôsobom, dňom i nocou o to, aby nemocnica poskytovala kvalitné služby a ktorí nás svojou prácou presvedčili, aké je potrebné si ju vážiť. V mene predsedu NSK odovzdal osobný dar – Pamätný list všetkým zamestnancom nemocnice v Zlatých Moravciach, ako výraz vďaky za ich dlhoročnú a namáhavú prácu.

„Niet krajšieho životného poslania a krajšieho zmyslu života, ako byť liečiteľom tela a duše“

Úprimná úcta a vďačnosť zaznela aj z úst primátorky mesta Serafíny Ostrihoňovej počas odovzdávania kytice riaditeľovi, ktorú zároveň venovala všetkým, ktorí sa zaslúžili o zveľadenie našej mestskej nemocnice: „ …doterajším riaditeľom, s určitými výnimkami, všetkým zamestnancom, sestričkám, ošetrovateľom, upratovačkám, kuchárkam, pracovníkom v práčovni, údržbárom i vrátnikom. Niet krajšieho životného poslania a krajšieho zmyslu života, ako byť liečiteľom tela a duše, najdokonalejšieho stvorenia na svete, človeka. Ja tvrdím, že ľudský život, by vôbec nebol krátky, keby sme si ho my, ľudia, stále vzájomne neskracovali a nekomplikovali. Vy, lekári a sestričky, máte najväčšiu zásluhu na tom, že predlžujete a zachraňujete ľudské životy našich 45 000 pacientov, ktorí spadajú pod náš región. Verím, že spoločne dokážeme zachovať a zachrániť našu zlatomoraveckú nemocnicu.“ Vo svojom príhovore spomenula prítomnú manželku svetoznámeho doktora, špičkového diabetológa, prof. MUDr. Rudolfa Korca, DrSc., po ktorom je naša nemocnica pomenovaná, s prejavom vďačnosti za zviditeľňovanie nášho mesta pri organizovaní konferencií, ktoré sa konajú pod záštitou našej mestskej nemocnice.

Naši Bieli anjeli

„Riaditelia prichádzajú aj odchádzajú. Zamestnanci nemocnice však na svojom mieste zostávajú stále,“ zaznelo v prejave Martina Cimráka. Spomenul, že zamestnanie lekára je poslaním, ktoré si vyžaduje oveľa väčšiu pozornosť a prístup k človeku. Dobrý lekár lieči telo, srdce aj dušu, čo niekedy pomáha oveľa viac. Pri tejto príležitosti vyjadril vďaku všetkým súčasným i bývalým zamestnancom zlatomoraveckej nemocnice a symbolicky vyznamenal jej súčasných vedúcich pracovníkov ďakovnými listami.

Riaditeľ srdečne poďakoval vedúcej lekárke Rádiologického oddelenia, námestníčke pre zdravotnú starostlivosť MUDr. Nine Horniakovej za jej obetavú prácu, ktorú pre nás všetkých vykonala z pozície lekárky, ako aj bývalej riaditeľky nemocnice. Úprimné a osobné poďakovanie venoval doktorke za to, že mu je neustále veľmi nápomocnou pri riadení nemocnice, na čo skromne reagovala slovami, že práca v nemocnici nie je o jednotlivcoch, ale o tímovej práci. „Bez svojho tímu by som nikdy nedosiahla ani ocenenie, ani tento úspech.“

Ako druhá bola ocenená námestníčka riaditeľa pre ošetrovateľskú zdravotnú starostlivosť Mgr. Marta Rebová, ktorá svoju celú profesijnú kariéru venovala práci v tejto nemocnici a naozaj si v nej „preskákala“ všetko možné. Zažila takmer všetky reformy, ktoré sa v zdravotníctve udiali a napriek tomu ju svojou erudíciou a profesionalitou  pozdvihla na úroveň, ktorá sa v ošetrovateľskej starostlivosti môže zaradiť medzi najlepšie nemocnice na Slovensku.

Ďalšie ocenenie si z rúk riaditeľa nemocnice prevzala primárka najmladšieho oddelenia nemocnice, anestéziológie a intenzívnej medicíny  MUDr. Jarmila Dekrétová. Svojou obetavou prácou a nasadením zachraňuje životy akéhokoľvek pacienta, ktorý jej pomoc potrebuje a v rámci obmedzených možností, ktoré má, sa s pomocou pracovníkov svojho oddelenia snaží urobiť pre našu nemocnicu a pacienta svoje maximum.

Primárka MUDr. Mária Končalová bola ocenená za to, že jej oddelenie za súčasnej situácie, za daných okolností supluje viac práce, než kedykoľvek v minulosti a tým pomáha nielen samotným pacientom, ale aj ich rodinám. „Naozaj si cením, čo všetko pre našich pacientov robíte a som rád, že Vás a vaše oddelenie naša nemocnica má,“ vyjadril svoju úctu Martin Cimrák.

Napriek všetkým úsporným opatreniam a mnohým komplikovaným situáciám sa darí aj Fyziatrii, balneológii a liečebnej rehabilitácii, ktorými prejde najväčší počet pacientov. Za ich obdivuhodné zvládnutie a kvalitné fungovanie patrí poďakovanie a ocenenie jeho vedúcej lekárke MUDr. Dane Polákovej.

„Myslím, že je veľmi veľa vďačných ľudí za lekársku starostlivosť MUDr. Jozefa Hanzela, ku ktorým sa osobne radím aj ja,,“ vyjadril sa riaditeľ nemocnice pred odovzdaním ďakovného listu primárovi Chirurgického oddelenia za jeho profesionálny výkon a prístup k pacientovi. „Som hrdý, že Vás v našej nemocnici máme a že toto nemocničné oddelenie vediete práve vy, jeden z najlepších odborníkov vo svojom odbore, ktorý na Slovensku pôsobí.“

K jubilejnému výročiu nemocnice bol ocenený aj MUDr. Milan Rebek za vedenie Oddelenia laboratórnej medicíny, bez ktorého pričinenia by nebolo možné, aby všetci nemocniční i ambulantní lekári mohli svoje služby poskytovať ku spokojnosti svojich pacientov. Rýchlosť, profesionalita a výsledky tohto oddelenia pomáhajú všetkým obyvateľom zlatomoraveckého regiónu. Doktorovi Rebekovi patrí riaditeľove úctivé poďakovanie najmä za to, že napriek nepriazni osudu všetko zvládol a problémy vyriešil v prospech nemocnice a jeho pacientov.

Slová vďačnosti zneli i od všetkých ocenených. Boli adresované predovšetkým zamestnancom svojich oddelení, bez ktorých spolupráce by nebolo ani úspechov celej nemocnice a spokojnosti pacientov.

História v skratke

Riaditeľ nemocnice JUDr. Ing. Martin Cimrák vo svojom príhovore stručne priblížil históriu našej nemocnice, ktorá sa začala písať 1. januára 1875.

Jej založenie sa neuskutočnilo zo dňa na deň, ale predchádzali mu mnohoročné prípravy. Okrem iného, vychádzala aj z činnosti už fungujúcich ustanovizní, ako napr. nemocnice sestier rádu Svätého kríža. Iniciatíva v tomto prípade však nespočívala na vrchnosti, ale práve na obyvateľoch Zlatých Moraviec, ktorí chceli mať vlastnú nemocnicu, slúžiacu pre potreby vtedajšej Tekovskej župy. Výsledkom čoho bolo, už spomenuté, založenie Župnej nemocnice v Zlatých Moravciach na čele s jej prvým riaditeľom Dr. Benediktom Lányim, ktorý ju viedol úctyhodných 44 rokov. Nemocnica začala fungovať v budove, kde v súčasnosti sídli administratíva a v ktorej bolo infekčné oddelenie s desiatimi posteľami.

Možno tiež spomenúť, že naša nemocnica bola piatou župnou nemocnicou založenou na Slovensku, čo opäť len podčiarkuje jej význam, ako aj úsilie a snahu všetkých, čo sa zaslúžili o jej vznik. Počas svojej  existencie si nemocnica prešla desiatkami zmien, krízových opatrení a rokmi rozvoja a investícií. Jej príbeh by bez problémov stačil na jeden rozsiahly román. Za zmienku stojí čas jej najväčšieho rozmachu, kedy mala 11 oddelení a spolu so zdravotníckymi obvodmi v nej pracovalo viac ako 800 zamestnancov.

V súčasnosti poskytuje svoje služby v troch nelôžkových oddeleniach, vo ôsmich ambulanciách a na 95 lôžkach v troch lôžkových oddeleniach. Pre bežného občana je možno najdôležitejšou funkciou nemocnice poskytovanie jej nepretržitej ústavnej pohotovostnej starostlivosti, najmä v noci, alebo cez víkend, kedy je pre nás neoceniteľnou pomocou pri náhlom zhoršení zdravotného stavu, prípadne úrazov. Nie malou pomocou sú pre občanov regiónu aj rôzne špeciálne a vysoko odborné ambulancie.

Srdečné poďakovanie riaditeľa nemocnice Martina Cimráka patrí všetkým sponzorom a ostatným, za ktorých pomoci sa táto slávnosť mohla uskutočniť.

Ľubomíra Rosinská


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button